Vragen over meten

Updated on January 11, 2023 in Meten
1 on December 29, 2022

Hallo allemaal,

Gisteren waren we bijeen voor intervisie en in de avond deed ik een meting bij vriend Joost.

Daar kwamen een aantal vragen uit:

  • Interferentie / transfer
    In de meting met Ingrid werd haar 3 minder en bij mij verscheen 3 veel steviger. Dat was verwarrend en verrassend.
    Vraag: Wat is er bekend over dit effect?
  • Joost meldde in zijn laatste meting: “De laatste ging verreweg het meest moeiteloos”. Ik denk dat ik vooral af moet gaan op de kracht die het mij kost. Andere posities vroegen meer kracht van mij.
    Vraag: Wat kan ik Joost melden op zijn constatering?
  • Joost gaf aan het eind toe dat hij bij positie van nummer 2 misschien tai chi stond te doen.
    Vraag: Wat kan ik doen of laten bij mensen die thuis zijn in aikido of tai chi en dat (on)bewust inzetten in een meting?

Benieuwd naar jullie antwoorden!

Groet, Marco

 
  • Liked by
  • Mark
Reply
0 on January 11, 2023

Ha Marco, 

Mooie vragen! In de verdiepende oefensessie die gepland wordt, gaan we hier dieper op in. Maar daar gaan we natuurlijk niet op wachten…

  • Interferentie / transfer: Ja, dat kan inderdaad absoluut gebeuren. Als meter kunnen we invloed hebben op de uitkomst van de meting van de ander. Twee effecten die we daarbij zien zijn (1) als we als meter het talent dat gemeten wordt ‘aanzetten’, heeft dit een versterkend effect op de ander. (2) als we een intentie hebben (bijvoorbeeld: ‘deze zou wel eens sterk kunnen zijn’) hebben we ook direct invloed op de ander. Deze effecten gaan we tijdens de oefensessie ook ervaren. Daarnaast blijft uiteraard ook meespelen dat in (eigen) oefensessies waarin je met meerdere mensen werkt en steeds wisselt het lastig is om een zuivere meting te doen. Voor een latere oefensessie is het wellicht ook een idee om een gehele meting te doen met iemand om daarmee weer optimale condities te creëren. 
  • Moeiteloosheid: Dit is ook een mooie. Om te beginnen: ja, ga af op de kracht die jij moet zetten. Als het goed is merkt Joost vervolgens ook dat hij niet zo makkelijk blijft staan. (ik ga ervan uit dat het niet zijn sterkste talent was?) Wat we wel tegenkomen is dat mensen in de praktijk een talent vaak laten zien in de praktijk (en dus ook makkelijk in stappen), maar er blijkbaar ook spierkracht bij inzetten om het te doen. De basiskracht lijkt er in de meting immers minder te zijn. Mooi om te onderzoeken is dan wat er met zijn energie gebeurt wanneer hij dit talent langer inzet. 
    In het meten zou geen enkele meting overigens kracht moeten kosten. We zoeken juist naar metingen waarbij geen spierkracht wordt ingezet, zodat we goed kunnen zien hoe de verschillende kantelpunten zich verhouden.
  • Tai Chi of Aikido: Soms krijgen we mensen in de meting die vanuit andere disciplines bepaalde gewoontes inzetten. Ze doen dan feitelijk iets anders dan de oefening die we ze vragen te doen. Het is belangrijk dit bespreekbaar te maken en ze te vragen de andere gewoontes even te laten en puur de oefening van de meting uit te voeren; de houding in combinatie met de aandacht op het betreffende punt, vanuit de bijbehorende dynamiek. Na de meting is het bij de terugkoppeling dan interessant om te kijken hoe de andere ervaringen zich verhouden tot de VerticalQ talenten. 

Kun je hiermee uit de voeten?

  • Liked by
Reply
Cancel